Предложение: Неплатените глоби ще се отработват

Хората, които не могат да си платят наложените им глоби, независимо дали са към държавата, или община, да бъдат принудени да ги отработват с общественополезен труд – почистване на градинки и улици, грижа за социално слаби и възрастни и пр.
Това предложение е направил центърът за противодействие на корупцията (БОРКОР) до правителството. Мярката е включена в изследване на центъра за слабостите на системата за налагане на административни наказания.
Това е един от последните документи, които БОРКОР изготвя за правителството, защото създаденият през 2011 г. орган ще бъде закрит в края на тази година и част от служителите му ще се влеят в предлаганата от правителството антикорупционна агенция.
За да бъде въведено новото наказание, е нужно да се промени Законът за административните наказания. Вицепремиерката с ресор правосъдна реформа Екатерина Захариева вече е наредила да бъде направена работна група, която да подготви промените.

Липсата на алтернативна мярка на глобите е една от слабостите на системата за административни наказания, анализират от БОРКОР. Затова се стига до случаи, при които глобите просто не се плащат и остава чувство за безнаказаност. „На един циганин, който няма никаква собственост, как могат да му се съберат глобите за незаконна сеч примерно? Този механизъм дава възможност да си отработи глобата“, обяснява експерт от БОРКОР, работил по предложението. Идеята е отработване на глобата да се налага, ако тя не е платена в предвидения срок.

Полза щяло да има и за общините, които така ще спестяват разходи за редица от дейностите си. От безплатната работна ръка можело да се възползват и болници, детски градини и пр.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.