Правителството ще бори опашките с регистри, достъпни по електронен път

„Когато има административна тежест и хората изгубят дни, за да извадят един документ, това създава усещане за тревожност, корупция и напрежение в обществото“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на работна среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации.

Министър-председателят свика срещата, за да бъдат обсъдени мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите. В Министерския съвет са и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Борисов посочи още, че идеята е гражданите и бизнесът да не се редят гише след гише. По думите му, едва ли има политик, който да не е поставял това във фокуса на своето предизборно говорене.

„Искам да положим цялата си воля това да се случи“, отсече премиерът. Борисов даде да се разбере – няма няма месеци, нито години, нито време за анализи.

„Прекрасно всички знаят къде са местата, където се формират опашките“, отсече той. „Там, където е необходимо, ще се вложат средства“, подчерта Борисов. Той изтъкна важността на това държавата и общините да постигнат синхрон.

„Ядрото на реформата в административното обслужване се базира на служебен достъп до данните от регистри“, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Имаме кариеси, звена, където административното обслужване е безобразно, защото няма компютри, помещенията са неприветливи, има опашки, на които се чака по един ден“, констатира вицепремиерът.

Дончев изрази надежда с общините да стартират процедура, свързани с регистрите. Идеята е да се започне с първите 12 регистъра, които са годни за справки по служебен път и така всички да престанат да искат документ от гражданите за услугата.

Според него процедурата по редуциране на административната тежест до момента е текла така: „Идва ново политическо ръководство, адресира проблема с експерти от администрацията. Те му казват, че е много сложно и трябва да се направи анализ“. Дончев поясни, че този анализ се възлага 7 месеца, прави се 1 година и в най-добрия случай на втората година има продукт.

Този филм се повтаря непрекъснато, смята вицепремиерът, който даде заявка, че този път нещата няма да се случат по такъв начин.

„Нямаме намерение да се задоволим просто с повишаване на качеството на административното обслужване, боядисване или освежаване на един информационен център“, категоричен бе Дончев. Необходимо било нещата да бъдат поставени на принципна основа.

Той допълни, че има информация за многобройни нарушения относно въвеждането на такси.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.