По апартаменти и къщи шета организирана група гастрольори, телефонните измами са се увеличили почти двойно

325 са кражбите в Разградско през миналата година, сочи анализът на дейността на Областната дирекция на МВР за 2017 година. В сравнение с 2016 г. те са по-малко с над 18%, но въпреки това са най-честото престъпление в областта. Разрешени са 185 случая. Разкрити са и 32 кражби, извършени по-миналата година.
58 на сто или 188 от всички кражби, са на територията на Районно управление – Разград. Най-често се влиза /19 пъти/ в чужди апартаменти с взлом или шперц.
Общо домовите кражби са 83 и са намалели с 24% спрямо 2016 година. Според направения анализ и наличната информация тези престъпления са дело на приходяща специализирана група лица от активния криминален контингент.

С 38% са се увеличили опитите за телефонни измами на територията на Областната дирекция на МВР през миналата година спрямо 2016-та. Общо случаите на измами са 80, а 53 са по телефона.
В три полицейски операции са разкрити серии от телефонни измами. Миналата година са разрешени 32 случая, което е над 60% разкриваемост. В градовете са извършени 83 на сто от всички телефонни измами, като 47% са на територията на Разград.
Потърпевши са основно възрастни хора над 70 години със стационарни телефони, измамниците се свързват с тях на случаен принцип. Голямата част от реализираните измами се извършват от СИМ карти на румънски оператори.
Авторите на измамите са основно жители на Русе, Плевен, Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Левски и Ветово, а това затруднява и наблюдението им, и уговорките с „мулета“-та, сочи още анализът.
Отчетът за дейността на ОД на МВР за 2017 г. ще бъде направен на 15 март. Очаква се в Разград да пристигнат директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски и зам.-директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ старши комисар Стефан Джолев.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.