Почитаме паметта на жертвите от атентата на летище „Бургас“

Еврейската общност в Бургас и България ще почете жертвите от атентата на Летище-Бургас, който стана на 18 юли 2012 година. Поменът ще се състои днес от 17 часа пред мемориала на Летище-Бургас. Церемонията ще води посланикът на Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз. На нея ще присъстват представители на правителството на Израел и на България, посланици, депутати, почетни консули, представители на висшото ръководство на еврейската организация „Шалом“-България от София, граждани. Ще присъстват и роднини на загиналите. Ще се поднесат венци, ще се отслужи служба от равин, който ще надуе „шофар“. Това е древен еврейски духов инструмент, обикновено направен от рог на овен.
Според близките на загиналите израелските служби за сигурност знаят кои са извършителите на атентата, имат снимките и имената им. Те обаче се оплакват от информационното затъмнение за развитието на разследването.
Ние постоянно питаме, но не получаваме никаква информация. Тези, които бяха ранени в атентата, получават информация, а ние, които загубихме най-скъпото си, не получаваме никаква информация. Едва вчера получихме някаква информация, казаха те пред БНР.
Всички знаят, че това е направено от „Хизбула“. Всичко тръгва от Иран и моментът, в който санкциите срещу Иран паднаха, аз съм сигурен, че ще направят много големи поразии в Европа, убедени са роднините на жертвите.
Занижените мерки за сигурност на летището в Бургас през 2012 година са една от причините за кървавия инцидент, казаха родители на загиналите в атентата невинни хора.
Някой трябва да плати за стореното, категорични са те.
При атентата на 18 юли 2012 г. загинаха петима израелци и един българин.
Все още разследването за атентата продължава, без да има конкретни обвиняеми, а се води срещу неизвестни извършители. Последно Окръжната прокуратура в Бургас удължи срока на разследването до 25 август.
Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и ливанската шиитска организация „Хизбула“. На 5 февруари 2013 г. след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев, бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов направи изявление, в което посочи „Хизбула“ като отговорна за атентата в Бургас.
Засега е сигурно, че трима души са участвали в организацията на атентата, но от МВР и прокуратурата няколко пъти съобщиха, че вероятно е имало и четвърти съучастник. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.