Почина легендарният щангист Наим Сюлейманоглу

Щангистът Наим Сюлейманоглу е починал днес по обяд съобщиха турските медии. Той беше в критично състояние около два месеца, след като през септември беше приет с белодробна недостатъчност.

50-годишният спортист беше под постоянно наблюдение, но състоянието му се е влошило сериозно в последните часове.

Сюлейманоглу е издъхнал в болница „Мемориал Атакьой“ в Истанбул. През последната седмица щангистът беше на системи, след като претърпя нова операция, този път заради мозъчен кръвоизлив.

На 11 ноември той беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив. Хирургическата намеса извърши един от най-добрите специалисти по неврохирургия в Турция професор Гьокхан Акдемир.

„Все още не можем да кажем дали ще се наложи нова операция, но засега се вижда подобрение. Следим ситуацията и се надяваме на най-доброто. Взехме решение за операция, защото трябваше да намалим налягането, което постоянно се увеличаваше и застрашаваше живота му“, обясни тогава професор Акдемир.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести едва на 10 години, а през 1983 година за пръв път подобрява световния рекрод.

Не взима участие на олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. заради бойкота от страна на държавите от Източния блок.

През 1986 г. по време на Световната купа в Мелбърн емигрира в Турция и започва да се състезава за нея. България не опитва да попречи на участието му в Сеул ’88 и получава парична компенсация от 1.25 млн. долара.

Сюлейманоглу печели три поредни олимпийски титли – две в категория до 60 килограма (в Сеул през 1988 г. и Барселона през 1992 г.) и една в категория до 65 килограма (в Атланта през 1996 г.).

Турският щангист има още редица впечатляващи постижения, сред които седем световни титли, два златни медала от европейски първенства и 46 поправки на световни рекорди.

Последната поява на Сюлейманоглу в България, на поклонението на Иван Абаджиев на 30 март.

През 2009 г. Сюлейманоглу отново имаше сериозни здравословни проблеми. Тогава той беше приет в болница заради проблеми с белите дробове, черния дроб и сърцето, което работеше с 40 процента от капацитета си.

В рамките на малко повече от две години това е пореден трагичен случай в щангите щанги. На 21 март 2015 г. след инфаркт си отиде олимпийският шампион от Атина Милен Добрев. На 20 август тази година почина и европейският шампион Величко Чолаков, отново след инфаркт.

И двамата шампиони бяха на по 35 години.

По-рано през тази година почина и дългогодишният треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Абаджиев.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.