Почина легендарният певец и композитор Леонард Коен

Легендарният певец и композитор Леонард Коен почина на 82-годишна възраст.

Един от малкото герои на 60-те години на миналия век, който до последно не спираше да твори.
На 21 септември Коен издаде нов албум, озаглавен „You Want it Darker“. В него той задава въпроси за човешката природа и за всемогъщия бог. Албумът е пропит и от мисълта за смъртта.
През целия си живот прекрачва линията между литературата и музиката, като за мнозина е по-значим като писател.
Кончината му породи емоционални реакции сред политици, музиканти и актьори.
С дълбоко прискърбие съобщаваме за кончината на поета, композитора и твореца Леонард Коен, написа неговият агент във Фейсбук. Загубихме един от най-уважаваните и плодотворни визионери в света на музиката, се казва в изявлението.
Коен е роден в англоезичната част на Монреал в еврейско семейство от средната класа. Еврейската култура е част от цялото му творчество. В същото време силно се интересува от будизъм.Публикува първите си стихотворения още когато е на 20 години, през 1954 година, а две години по-късно и първата си поетична сбирка „Let Us Compare Mythologies“. По това време литературните му вкусове се влияят от Уилям Бътлър Йейтс, Лорка и Хенри Милър.
Пробва да учи малко право, но се отказва от следването и се залавя със сума ти странни работи, но не спира да пише. През 1961 година публикува втора книга „The Spice-Box of Earth“, която е приета много добре.
Коен си купува къща на гръцкия остров Хидра за 1500 долара, където прекарва началото на 60-те години на миналия век. По-това време пише и романите „The Favourite Game“ (1963) и „Beautiful Losers“ (1966).
В средата на 60-те години спира да издава, чак до 1978 година, когато публикува поетичната сбирка „Death of a Lady’s Man„.
Разочарован от липсата на успех като писател Коен започва кариера на фолк музикант едва на 32 години. Става част от тайфата около Анди Уорхол и издава първия си албум „Songs of Leonard Cohen“ през 1967 година. Две години по-късно следва „Songs from a Room“, и така до последния 13-ти албум „Popular Problems“, който излезе 2014 година.
Първият клип на Коен е „Dance Me to the End of Love“, режисиран от френската фотографка Доминик Исерман.
Никога не се е женил, въпреки че има две деца от Сюзън Елрод, и други дълги връзки. В песните му често има дамски беквокали, като самият той твърди, че гласът му звучи по-добре, когато пее заедно с жени.
Албумите на Коен имат жесток комерсиален успех в… Норвегия, където обикновено оглавява всички класации.
В края на 90-те години на миналия век публикува поезия основно през интернет сайта The Leonard Cohen Files fan website.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.