Пожарът край Смолян е частично овладян заради бързата намеса на хеликоптери

В община Смолян е обявено бедствено положение заради избухналия в ранния следобед голям пожар край града. Горят хектари борова гора. Огнищата са няколко, като едно от тях е само на нeколкостотин метра от крайните къщи на квартал „Райково“. С пламъците се борят десетки пожарникари, доброволци и много техника.
Ситуацията ще бъде овладяна до часове, прогнозира директорът на Южно-централното държавно предприятие инж. Ботьо Арабаджиев пред „Хоризонт“: „За момента е овладяна върховата част благодарение на хеликоптерите, които постоянно обливат с вода и вече може да се гаси и низово. Ударната бригада в момента работи интензивно – облива се с вода и с пръскачки, но проблемът е, че не може да се достигне с друга техника освен с хеликоптери и с жива сила. Около 80 човека работят на фронта на пожара в три направления, като в две направления е овладян пожарът и сега атакуваме трето. Предполагаме, че до час-два обстановката ще се нормализира“.
Ситуацията към този момент е овладяна заради бързата намеса от въздуха на хеликоптерите, които направиха седем курса и успяха да локализират разпространението на огъня, допълни заместник- областният управител Адриан Петров на връщане от Хасовица – населеното място, към което имаше опасност да се насочи огънят: „Тази нощ ще бъде доста трудна, тъй като над 200 души са на терен и те ще бъдат там може би през цялата нощ, за да наблюдават да няма развитие на пожара. Правят се просеки, за да може техниката да стигне колкото се може по- навърте и да може да се извършва гасене. Пушекът, който се вдига – това е борова гора, е доста опасен, обясни Петров: „На място сме локализирали няколко линейки. В гасенето се включи и 101-ви алпийски батальон с 40 души и техника. Пратили сме трактори, взели сме всички мерки“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.