Плевнелиев остави на Радев да назначи служебен кабинет

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначи служебно правителство, а ще остави тази възможност на новоизбрания Румен Радев. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев, след като по-рано днес парламентарната група на Реформаторския блок върна неизпълнен и третия проучвателен мандат.

Няма смисъл да се прави правителство за 20 работни дни, което даже и избори няма да подготви. Ще станем за смях пред света с две служебни правителства за месец. Това е символ на разделение и не е моят път, каза президентът в обръщение към нацията. И допълни: “Ескпертименти няма да допусна!”, като посочи, че в момент, в който има толкова бедствия и опасности пред сигурността на България, да се назначи правителство, което да работи само по празниците.

„Създаването на две служебни правителства е рисково решение, което ще попречи на приемствеността между институциите“, каза още президентът. Затова той отстъпи правото си да назначи кабинет на новоизбрания държавен глава Румен Радев, който пък още преди седмици заяви, че е готов със състав на правителство. “Във всеки момент, в който той дойде със състав на кабинет, ще го разпиша мигновено”, заяви Плевнелиев.

“Наслушах се на анализатори има ли или няма криза. Няма кой да обясни на европейските партньори, на глобалните пазари, на анализаторите и рейтинговите агенции, че в държава, в която само за един месец ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално. Ситуацията е точно такава, каквато я описах преди месец – политическа криза, която за съжаление прерасна в парламентарна криза”, каза държавният глава в своето обръщение.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.