Пешеходните пътеки в Разград и областта – почти невидими и всички без осветление

Пешеходните пътеки в Разградска област са общо 300, 160 от тях са на републикански пътища, останалите – в населените места и върху общинска пътна мрежа. Най-много са пешеходните пътеки в Разград – 140, а в общината общо са 192. Абсолютно всички са без осветление, а огромен процент – и почти невидими, заради избелялата боя, с който са начертани. Това стана ясно днес на заседанието на комисията, назначена от областния управител Гюнай Хюсмен да обобщи резултатите от проверките на пешеходните пътеки в Лудогорието. Обследването на състоянието им разпореди в края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров, заради зачестилите злополуки по тях из цялата страна.
Не малка част от пешеходните пътеки в населените места в областта са без задължителни обозначения с пътни знаци, а особено по селата пешеходните пътеки са и без задължителния надпис „Погледни!“.
Най-добро е състоянието на пешеходните пътеки в идеалния център на Разград, бе отчетено днес на заседанието, макар че тук пък се наблюдава прекалена гъстота на пешеходните пътеки, което не винаги е съобразено с броя на пешеходците, пресичащи определена улица и затруднява пропускателната способност на тази пътна артерия. Като пример бе посочена ул. „Кирил и Методий“, на която само от кръговото до Часовниковата кула пешеходните пътеки са десетина, и на места – на разстояние 7-8 метра една от друга. Стига се до парадокс – автобус, дал предимство на втората пешеходна пътека, да „затваря“ първата, защото е дълъг  и задната му част е върху нея.

Вероятно ще бъде проверено и дали е вярно решението за толкова много пешеходни пътеки по ул. „Кирил и Методий“ в Разград.
Вероятно ще бъде проверено и дали е вярно решението за толкова много пешеходни пътеки по ул. „Кирил и Методий“ в Разград.

Колкото обаче се отива към кварталите на Разград, толкова и пешеходните пътеки заприличват на тези от останалите населени места в областта – избелели, с липсващи или корозирали пътни знаци и надписи, констатираха днес участниците в заседанието на комисията. А проверяващите от КАТ са попаднали и на пешеходни пътеки в завой /!?/, което е в разрез с разпоредбите за полагане на пешеходни пътеки.

Представителите на всички общини в Лудогорието докладваха точните данни от проверките във всяка една от тях. Резултатите водят до един и същ извод: избелели пътеки, без пътни знаци и осветление. В много добро състояние са пешеходните пътеки по централната улица в Цар Калоян, бе докладвано днес. От общините в Завет и Лозница вече са поръчали в завода в Антоново нужните им липсващи предупредителни знаци за пешеходните пътеки.
Въпрос на време е да се появи напречна шумова маркировка на пешеходните пътеки край Стражец по пътя за жп гара Разград, както и две пътеки в село Ушинци, съобщиха от Областното пътно управление.
Обобщените резултати от проверката на пешеходните пътеки ще бъдат изпратени до края на месеца в Министерския съвет, каза зам.-областният управител Нурие Црънгалова, която ръководи заседанието. В него участваха представители на седемте общини в областта, на ОД на МВР и Областно пътно управление.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.