Пет празнични дни за 140-годишнината от Освобождението на Разград

Пет дни с тематични и празнични събития ще отбележат 140-годишнината от Освобождението на Разград, обявиха на пресконференция днес кметът д-р Валентин Василев и гл. експерт „Култура, спорт и туризъм“ Виолета Антонова.
Най-напред е петдесет и четвъртият крос „Освобождение” на 24 януари 2018 от 14.00 ч.
На 25 януари от 18.30 ч. в Общинския културен център ще бъде представен „Разпитът” – спектакъл по документални материали от съдебно-следствения разпит на В. Левски. В ролите са Веселин Плачков и Христо Мутафчиев.
На 26 януари от 11.00 ч. е тържествената сесия на Общински съвет – Разград, посветена на 28 януари – Деня на Разград.
От 17.30 ч. в Общинския културен център ще бъдe открита фотоизложба на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество „ Разград – уловени мигове”.
Веднага след това – от 18.00 ч. в залата на ОКЦ, започва официалната церемония по връчване на званието „Почетен гражданин на Разград”, след която е празничният концерт „Възрождение” – авторски проект на трио „Тенорите” и Разградската филхармония „Проф. Д.Ненов“, с участието и на млади изпълнители от Музикалната школа „Илия Бърнев”.
На 27 януари 2018 от 17.00 ч. в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” е откриването на историческата изложба „Разград по време на руско-турските войни от 18-ти и 19-ти в.
От 17.30 ч. пак там е премиерата на „К 22” документален филм, свързан с историята на Разград.
На 28 януари в 9.00 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец” започват празничната литургия, водосвет за Деня на Разград и панихида за загиналите руски войни и български опълченци.
От 12.00 ч. в Общинския културен център е партито „Честит рожден ден!” за децата, родени на 28 януари.
В 17.00 ч. на площад „Възраждане” започва ритуал за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея на загиналите руски войни и български опълченци. На финала са празничните илюминации.

Всички събития от Културния календар на Община Разград през тази година ще се осъществят под знака на 140 години Освобождение, Европейската година на културното наследство 2018 и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.