Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” е в планов годишен ремонт

В 1.41 ч. на 9 април 2016 г. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе спрян за планов годишен ремонт, който се предвижда да продължи до втората половина на м. май, съобщава пресцентърът на централата.
На 1000-мегаватовия блок ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за 23-та поред горивна кампания.
Успоредно с това е създадена необходимата организация по време на престоя да бъде реализиран планираният обем мерки от проекта за продължаване срока на експлоатация, сред които обследване на парните турбини и сепаратори-паропрегреватели, обследване на съдове и тръбопроводи и други дейности от заключителните етапи на проекта. Ще бъдат изпълнени и редица мерки от проекта за повишаване на топлинната мощност.
В момента шести блок работи с пълно натоварване на мощността. От началото на 2016 г. двата енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“ са произвели 4,77 млн. MWh електроенергия, при спазване на всички изисквания за безопасна и надеждна експлоатация на ядрените мощности.
cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.