Пеевски продаде офшорките си

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече не е собственик на трите офшорни компании, които преди близо година декларира, че притежава, сочи подадената от него на 28 април 2016 г. декларация по Закона за конфликт на интереси.
В документа Пеевски посочва, че е продал изцяло дружествата си Richi International Ltd., Uno De Senso Ltd. и Redwood Capital Ltd, на които беше едноличен собственик.
До момента няма публична информация къде са регистрирани тези компании и с какъв бизнес се занимават.
Предприетият ход се вписва в обявеното от Пеевски преди около месец и половина „оттегляне“ от бизнес проекти в България. Става дума за видимата част от бизнес притежанията на Пеевски, за когото се смята, че чрез други офшорки и подставени лица контролира далеч по-големи активи.
„Ооттеглянето“ му започна през март с продажбата на 5% от „Булгартабак Холдинг“, които официално притежаваше. Акциите бяха придобити от фирма, която преди години беше юридически собственик на холдинга, зад която се твърди, че стои Пеевски.
През април той продаде 18% от публичното дружество „Юрий Гагарин“, което произвежда опаковки и филтри за цигари, на фирмата „Дореко Комерс“, която е инвеститор в печатницата, където се отпечатват изданията на медийната му група.
В разгара на оттеглянето му от бизнеса в България Пеевски финализира сделката за покупката на веригата за техника „Техномаркет“. В същото време, въпреки показното прекратяване на някои търгове от страна на премиера Борисов, големи строителни компании, свързвани с името му, продължават да изпълняват крупни обществени поръчки и да печелят нови.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.