Патриарх Неофит: Църквата е полезна, ако хората се спасяват в нея

В голямата зала на храма „Христос Спасителя“ в Москва, Международният обществен фонд „Единство на православните народи“ награди българския патриарх Неофит за „принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото“.
Каква полза от църква, която е богата, силна, влиятелна в обществото, популярна, дори милосърдна, ако хората не се освещават и спасяват в нея. Комуто много е дадено, много и ще се иска. И комуто много е и поверено, от него повече ще се изисква“, каза българският патриарх.
Той подари за храма Христос Спасител копие на чудотворната икона на Божията майка от Бачковския манастир.
Храмът „Христос спасител“ е на най-високото място в Москва. Построен е от руския император като благодарност към Бога след разгрома на Наполеон.
През 1931 г. по заповед на Сталин е взривен, за да бъде издигнат на мястото му с гледка към Кремъл Дворец на съветите. Строежът завършва с полагането на основите.
След края на Студената война започва инициатива за възстановяването на храма. Открит е в навечерието на новото хилядолетие на 31 декември 1999 г. Днес катедралата е най-голямата православна църква в Русия.
Единение на православните народи- тази идея събира всяка година в храма духовници, държавници, политици и интелектуалци.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.