Панаирът на киселото мляко тръгна. На добър час! /обновена/

Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и художествените занаяти бяха преди малко открити тържествено на площад „Възраждане” в Разград. Под палещите лъчи на юлското слънце гости и участници първо присъстваха на церемонията по връчване на званието „Почетен гражданин на Разград” на общинския съветник от побратимения на Разград ирландски град Армаа Робърт Търнър.IMG_4226След това бяха представени пристигналите вече за празниците официални делегации от Армаа, Слобозия и Одунпазаръ.
Пред новите си приятели от близо и далеч и пред публиката на площада с по едно кратко изпълнение се представиха участници във вечерните концерти на фестивала – състави от Турция, Сърбия, Унгария, САЩ и Мексико.mliako
Въведение в същността на Панаира направиха Капанският ансамбъл и Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ с театрализиран ритуал и разходка във времето от прабългарите до днешните капанци, майстори на киселото мляко. А кметът на Разград Денчо Бояджиев лисна менчето с мляко за успех на Панаира и Фестивала.
Три дни Разград ще е пъстроцветен и многоезичен. Столицата на Лудогорието отново е място за среща на традиции и съвременност, място за раждане и на нови приятелства с хора и от най-отдалечените кътчета на земята.
Тази вечер концертната програма по традиция ще открие Капанският ансамбъл, след него на сцената ще бъдат групи от: Турция, Сърбия, Унгария, Бразилия и САЩ.
Утре и в третата фестивална вечер към фолклорния букет на света ще се присъединят още остров Мартиника, Мексико, Колумбия и Грузия.
За децата в трите панаирни дни има организирана занаятчийска работилница „Чудесия“ в Етнографския музей. В къщата музей „Димитър Ненов“ талант ще демонстрират малките художници на тема: „Панаир на киселото мляко“.IMG_4216Под сенките на кичестите дървета в квартал „Вароша“ са се настанили със своите шатри над сто занаятчии от цялата страна.
Във фестивалната програма е още забавното състезание между отбори, сформирани от участници във фиестата, „Да си направим таратор, а не терор“, както и откритият урок по народни танци на клубовете за народни хора от града, в който всеки един, дошъл на площада в уречения час, може да научи още едно „заплетено“ българско хоро. А само след три часа днес ще бъде излъчена и Кралицата на панаира. Журито я избира сред момичета от фолклорните състави, гости на фестивала. Тя и подгласничките й имат честта в каляска да водят в трите вечери пищното и шумно дефиле на участниците към сцената за вечерните концерти.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.