Още един оправдан по дело за мнима буря съди прокуратурата – иска 38 000 лева обезщетение

Поредният оправдан по делото за незаконни ремонти на религиозни храмове, пострадали от мнима буря, е завел иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите. Това е лицензираният оценител Данислав Дочев, който днес пред Разградския окръжен съд поиска обезщетение от 38 000 лева, заради нанесени неимуществени вреди, болки и страдания, причинени от незаконно обвинение.
Припомняме, че Дочев бе оправдана от Търговищкия окръжен съд през февруари миналата година. Подсъдими в процеса бяха ексобластният управител Наско Анастасов и още 7 души. На първа инстанция бяха оправдани Татяна Борисова, Цеко Цеков, Бейхан Касимов – членове на комисията, проверявала обектите, и лицензираният оценител Денислав Дочев. Цеков и Касимов вече осъдиха прокуратурата за незаконно обвинение, по което са били оправдани от съда.Иск заведе и Татяна Борисова, но делото не е приключило.
Съдът изслуша днес двама свидетели – архитект Емил Проданов и съпругата на Дочев, както и вещото лице д-р Тодор Минчев. Проданов заяви, че след повдигнатото му обвинение, Дочев се е притеснявал да не остане без работа, станал нервен и несигурен. Съпругата на ищеца сподели, че мъжът й е имал здравословни проблеми – онкологично заболяване и две операции на очите, станал избухлив и раздразнителен, особено когато трябвало да се явява на многобройните съдебни заседания, едно от които траяло три дни. Според д-р Минчев онкологичното заболяване е от 2001 година и няма отношение към случая, както и едната операция на очите. Отлепянето на ретината обаче, заради което е била другата операция, може да се получи заради физическо или психическо натоварване.
Прокурорът по делото поиска да прегледа документите от наказателното дело, което е във Върховния съд. Затова съдът разпореди да бъдат изискани заверени преписи от съдебните протоколи и отложи делото за 8 февруари.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.