Очертава се БСП и ДПС да си избират лидери на Цветница

Очертава се БСП и ДПС да избират лидерите си по едно и също време в края на април, а за първи път социалистите да гласуват председателя си извън София. Дали ще стане така зависи от днешното решение на Националния съвет (разширено ръководство) на социалистите, който трябва да насрочи датата и да определи дневен ред на 49-ия Конгрес на партията.
Според решение на пленума на БСП от миналата година висшият партиен орган, който избира председател на партията и разширено ръководство, трябва да се проведе до 30 април 2016 г. В същото време между решението за свикването и самия форум трябва да има поне три месеца. Така най-ранната възможна дата за конгреса на социалистите е последният уикенд преди Великден – 23 и 24 април (Лазаровден и Цветница).
ДПС обаче вече планира 9-тата си Национална конференция (висшият партиен орган) за 24 април и е запазила зала 3 на НДК. Това е причината и ръководството на БСП да потърси вариант за „изнесено“ заседание на конгреса – вероятно в спортната зала на Велико Търново. От старата столица е зам.-председателят на социалистите Бойко Великов, дългогодишен бивш депутат от района. Ресорът му е тъкмо организационни въпроси – пост, който пое от дългогодишния организационен секретар на партията Димитър Дъбов, който помогна при избора на Михаил Миков за председател на БСП, а след това Миков изключи от Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство.)
Ако бъде решено форумът на БСП да е във Велико Търново на 23 и 24 април, това ще е първият конгрес за лидер и ръководство на партията извън София. Това е европейска практика, коментираха от „Позитано“ 20.
Там обаче имало гласове против съвпадението със заседание на ДПС, заради обвързването на двете партии. Затова и Изпълнителното бюро предлага още една дата за конгреса – 7 и 8 май, в зала 1 на НДК. Тя обаче е след Гергьовден и Деня на храбростта и Българската армия, който е официален празник и съответно почивен ден. Освен това съвпада и с ваканцията на депутатите, които почиват 10 дни около Великден, а той тази година е на 1 май.
Освен датата и дневния ред на конгреса, пленумът на БСП трябва да одобри и норма на представителството – колко делегати от районните организации да бъдат представени на форума. По този въпрос също се очакват спорове, след като ръководството на Миков разпореди преброяване на членовете със записване на телефон и адрес на всеки от тях.
Очаква се Михаил Миков да очертае и приоритетите на партията за 2016 г., тъй като това е първо заседание на Националния съвет за 2016 г. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.