От 1 ноември – работодатели на приемните семейства стават кметовете

Стартира продължение на проекта „Приеми ме 2015“ с бенефициент – Агенция за социално подпомагане в партньорство с 82 общини. Той е с продължителност до март 2018 г., като общият бюджет за цялата страна е 51 600 000 лева.
Една от новостите е, че от 1 ноември не социалните служби, а кметовете ще са работодатели на приемните семейства, като това е част част от децентрализацията в системата, съобщи директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Разград Татяна Костова.
Въвежда се нов областен модел на управление с идеята да се постигне национално покритие и предоставяне на услугата „приемна грижа“ в страната. В момента в Лудогорието има вписани общо 89 приемни семейства, от тях в 65 семейства има настанени 79 деца. Предстои включване към проекта и на останалите общини в областта, където има приемни семейства – Лозница, Цар Калоян и Кубрат. Тези общини ще получат покана за участие, ще бъде подписано партньорско споразумение. Чрез анекси към сключените споразумения за партньорство с настоящите 3 общини – Разград, Исперих и Самуил ще бъдат актуализирани и разпределени ангажиментите на общините-партньори. До края на месец октомври тече процедура по набиране на социални работници за новите позиции по проекта. Областният оперативен екип в Разград ще се състои от шестима души, петима от тях ще бъдат позиционирани в областния град. Ще обхващат общините Разград, Лозница, Цар Калоян и Самуил, като ще обслужват 50 приемни семейства с настанени в тях деца. Шестият човек ще бъде в Исперих, като обхваща общините Исперих и Кубрат. Там общо приемните семейства са 15.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.