От Съюза на автомобилистите не искат ДАИ да изпитва за книжка

Изпитите за придобиване на шофьорска книжка трябва да се извадят от изпълнителна агенция „Автомбилна администрация“ (бившата ДАИ) и да се правят от частни фирми. Само така корупцията в тази структура може да се спре. Това заявява в отворено писмо до депутатите председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев. Писмото е по повод ареста на шефа на ДАИ Цветелин Цветанов, който бе задържан миналата седмица за корупция.
„Не зная какво още трябва да се случи в държавата ни, колко пъти трябва да се говори за корупция от служители на тази агенция, колко шофьори и превозвачи с купени книжки трябва да се движат по пътищата ни. Колко коли и хора трябва да пострадат от некачествени прегледи и т.н. Няма никакво значение кой е шеф на ДАИ. Ако той не участва в схемата, това го прави подчиненият му началник или друг служител. Трябва да се разбере, че смяната на един Цветанов, Божков, Киров с друг не води до нищо друго, освен затъване на по-дълбоко в „пещерата“, пише в писмото.
„Трябва в ДАИ да останат само контролни функции и всяка друга дейност да отиде във фирми, които да изпитват, да дават лицензи за обемни дейности, а държавата чрез министерство на транспорта, МВР, министерство на просветата да контролира. От извършващите тези дейности трябва да се иска да не извършват учебна, превозваческа и др. дейности, за да няма конфликт на интереси“, предлагат от СБА и заявяват, че в много други страни се работи по този начин. От организацията подчертават, че трябва да се приеме и нов Закон за движение по пътищата, който да осигури събиране на глобите
„Опитът на другите държави категорично показва, че се нуждаем от промени. Само с камери и таблети няма да стане. Това, което излезе тези дни, може би е само половината от нещата. Ние от СБА си задаваме въпроси защо в даден наш пункт за годишен технически преглед минават 3-5 автомобила, а при съседа ни минават 20-25 автомобила и няма върнати автомобили нито за данъци, нито за техническа изправност, нито за газови уредби, но камери всички имаме“, пишат от СБА.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.