Отстраниха възпитател от Дом „Лудогорие” в Исперих, деца твърдят за упражнявано насилие върху тях

По разпореждане на председателя на Държавната агенция за закрила на детето е извършена проверка в Преходно жилище към Комплекс за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/ „Лудогорие” в Исперих, съобщиха от Агенцията.
Проверката е по повод постъпил сигнал по Националната телефонна линия за деца от две момчета, настанени в преходното жилище, за упражнено върху тях насилие от страна на възпитател от услугата.
Установено е, че след получаване на сигнала, управителят на Комплекса е предприел необходимите действия за изясняване на случая и е отстранил от работа временно служителя, срещу когото са данните за насилие. От страна на психолога на дом „Лудогорие” е оказана своевременна подкрепа на децата, които твърдят, че са били обект на насилие.
В Преходно жилище са разработени необходимите правила и процедури, гарантиращи правото на детето на защита от различните форми на насилие, небрежно отношение и малтретиране, като персоналът и децата са запознати с тях. На управителя на комплекса е дадено предписание в посока периодично да се припомнят процедурите, с цел да не се допускат прояви на неуважение към децата от страна на служителите. Установеният график за дежурства гарантира непрекъснато 24 часова грижа за децата, пише още в съобщението на сайта на Държавната агенция за закрила на детето.
От страна на управителя на КСУДС се упражнява периодичен контрол върху работата на персонала, включващ планирани и внезапни проверки относно воденето на документация и организацията на работата с децата. Видно от протоколите се извършва контрол и на нощните дежурства на персонала.
От събраните факти и обстоятелства в хода на проверката не може категорично да се установи до каква степен възпитателят е нагрубил децата, но предвид повторяемостта на сигналите срещу него за нарушени права на деца, както и конкретиката в разказите на децата, се допуска, че данните в сигнала са действителни.
Пропуск е, че в процедурата за подаване и разглеждане на жалби не е посочено пред коя институция може да бъде обжалвано решението на Комисията, която разглежда жалбите и в какъв срок следва да бъде отговорено на жалбоподателя.
На управителя на Комплекс „Лудогорие” е дадена препоръка да потърси дисциплинарна отговорност от посочения в сигнала служител, които е използвал методи на възпитание, нарушаващи достойнството на децата, както и поради наличие на данни за упражнено физическо насилие, които са довели до нарушаване на правата на децата, съгласно Кодекса на труда.
За отстраняване на констатираните пропуски на управителя на Комплекса е дадено задължително предписание с 2 точки 3 препоръки за подобряване организацията на работа. Кметът на Община Исперих писмено е уведомен за резултатите от проверката.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.