Отпада забраната ракия да се вари само шест месеца

Малките казани за ракия ще минат под контрола на общините, предвижда законопроект, внесен от депутати от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Георги Ковачев от БДЦ.
Приходите от акцизи от тези съоръжения също ще влизат в бюджетите на местната власт, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Регистрацията на обектите, декларирането и плащането на акциза, както и данъчният контрол вече ще са отговорност на общините.
Към края на 2015 г. в страната са регистрирани 1576 казана за ракия. От подадените от тях акцизни декларации се разбира, че едва 9,5% са произвеждали повече от 100 л месечно. Голяма част от тях се намират в селски райони и децентрализирането на контрола ще доведе до повече ефективност при по-малко разходи и ще намали нерегламентираното производство на етилов алкохол, пишат в мотивите си вносителите.
„Специализиран малък обект за дестилиране“ ще се нарича обект, който произвежда не повече от 10 хектолитра чист алкохол годишно. По думите на Менда Стоянова ще отпадне и спорната забрана малките казани да произвеждат ракия само между 1 юли и 31 декември.
Законопроектът предвижда още производителите и продавачите на съоръжения и оборудване за производство на етилов алкохол да се вписват в регистър.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.