Откриха сезона на културните събития в Разград

Снощи в градината на къща музей „Димитър Ненов” бяха открити Европейските дни на наследството – Разград, 2017 с концерт. В прекрасната септемврийска вечер под голямата и светла луна, сред уникалната атмосфера, звучаха произведения на Моцарт, Бах и Хендел, на Пиацола, Лехар и Александър Христов, на Дашкевич, Албинони, Карлос Гардела, Джон Ленън и Пол Маккартни. Богатата програма на Струнния квартет при Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” беше структурирана в три части – класическа, популярна и филмова музика, като завършек на всяка от тях беше танцово изпълнение. В концерта специално участие имаха момичетата от Танцова формация „Елика” – Пловдив, които с изумителната си артистичност и енергия доставиха неповторими преживявания на публиката. Вероятно изненада беше начинът, по който домакините поднесоха своя поздрав по повод Дните на наследството към публиката. С танц, наречен „Легендата” изпълнителката, самият уредник в къщата музей Нели Николова -с фамозна рокля, много жар и емоция, поздрави публиката и всички, които пристъпват в храма на Клио, ценителите на културно-историческото наследство.

Виолета Антонова, главен експерт в дирекция „Култура, спорт и туризъм“ на община Разград, в изложението си акцентира на факта, че като европейци ние разполагаме с изключително богато културно наследство, произтичащо от нашата дълга обща история. Приветства възможността да честваме това наследство и да се гордеем с всичко, което съставлява нашата обща европейска идентичност.„Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа. В течение на времето Европейските дни на наследството се превърнаха и в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимостта му.”

През 2017 г. общоевропейската тема, под която преминават Дните, е „Наследство и природа: пейзаж от възможности”. В тази връзка снощното екстериорно събитие от културния календар на Община Разград постави началото на богата програма, включваща 31 на брой събития, под знака на Европейските дни на наследството. В тази програма са включени изяви в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, в Художествена галерия „Проф. Илия Петров”, в Театрално – музикалния център, концертите на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”, както и концертите на Капанския ансамбъл, на талантите от Музикалната школа „Илия Бърнев” и други музикални формации по време на Есенния панаир, като последният ден на септември е обявен и за Ден на отворените врати за Регионалния исторически музей и Художествената галерия. А дните през септември предвиждат и още изяви в музейните обекти – на 18 септември в къща „Анание Явашов” предстои Клас на наследството: Спектакъл на Младежка формация за театър „Импулс” Разград, а на 26 септември в Етнографския музей ще има интерактивно представяне на народни приказки.

Всяко събитие през септември в Разград е посветено на Европейските дни на наследството и в своята същност е честване на многообразието и богатството на европейското културно наследство.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.