Откриха надгробна плоча на четник на Хаджи Димитър в Каменово

Завеждащият отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ в Регионалния исторически музей-Разград Иво Стоянов съобщи днес новината, че е открил в кубратското село Каменово неизвестна досега надгробна плоча на четник от четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов.
На среща със зам.-областния управител Евгени Драганов историкът поиска съдействие плочата в гробището на селото да се обозначи, да се почисти и да се изградят постамент и ограда, а също и да се постави надпис на съвременен български език, който да описва историята на Иван Костадинов, съобщиха от областната администрация.
Иво Стоянов отишъл в Каменово след сигнал от местни жители. Установил на място, че откритата паметна плоча има историческа стойност. Паметната плоча На Иван Костадинов има надписи от двете страни, част от думите трудно се четат, но става ясно, че мъжът е родом от Сливен, бил е в четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов, починал е на 12 февруари 1881 г. Стоянов уточни, че в досега известните списъци с четниците на Хаджи Димитър името Иван Костадинов не фигурира, но пое ангажимент да продължи издирвателската дейност по установяване на повече данни за него. Стоянов допълни още, че по случай 150 години от гибелта на Хаджи Димитър през тази година предстои издаването на каталог с имената на неговите четници и ще е чест, ако в него бъде включено името на човек, живял в региона. Стоянов предполага, че четникът е оземлен в Разградско след Освобождението, каквато практика е имало относно поборниците.
Евгени Драганов изрази пълна подкрепа за инициативата на Иво Стоянов, пое ангажимент да запознае с нея областния управител Гюнай Хюсмен и да обсъдят възможностите за съдействие.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.