Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

Докато Русия отбелязва Деня на победата – 70 години от края на Втората световна война, страните от ЕС почитат Деня на Европа – годишнината от декларацията на Робер Шуман, с която той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана.
Редица държавни глави решиха да не присъстват на военния парад в Москва. Нашият президент Росен Плевнелиев ще участва в ритуала по поднасяне на венци пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод 70 години от края на Втората световна война в Европа. Пред сградата на Военна академия „Г. С. Раковски“ президентът ще приеме Националната гвардейска част и ще участва в церемонията по полагане на урни с пръст от бойните полета, на които са загинали български войни през Втората световна война.
Пред сградата на президентската институция ще се проведе церемонията по тържественото издигане на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа – 9 май.
В 11.30 ч. държавният глава Росен Плевнелиев и вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще участват в отбелязването на Деня на Европа, което ще се проведе в Представителството на ЕК в София.
В 9.30 ч. във Военна академия „Георги С. Раковски“ ще се извърши тържествен ритуал по полагане на урни с пръст от бойните полета на българската армия през Втората световна война.
От 10.30 ще бъде отслужена панихида за загиналите през Втората световна война български воини, а в 11 ч. ще бъде открита изложба „Втората световна война във фондовете на Военноисторическата библиотека“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.