Оранжев код за обилни снеговалежи в осем области, жълт – в други дванадесет

Оранжев за седем области, в които се очакват обилни снеговалежи, определи Националният институт по метеорология и хидрология. Това са Кюстендил, Перник, София, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново, Смолян. Там е възможно образуване на снежна покривка до 20 сантиметра. В други 12 области е определен жълт код.
Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да се въздържат от пътуване, ако не е наложително. В случаите, в които не могат да отложат пътуването, да предвидят повече време за път. При необходимост, ще се спира движението за снегопочистване и превантивна обработка.
Пътните настилки в цялата страна са мокри, в планинските райони са заледени, заскрежени, обработени и опесъчени, декларират от пътната агенция. Поради мъгла, е ограничена видимостта по магистрала „Тракия“ в област Търговище, в района на Пирдоп, в областите Плевен и Благоевград.
Трите електроразпределителни дружества имат готовност за реакция заради предстоящото влошаване на времето. Всички са осигурили допълнителни екипи, както и необходимото оборудване и високопроходими автомобили.
Възможно е обледяване на електропроводи, предупреждава EVN – България. Тази опасност съществува при комбинация от вятър и дъжд, преминаващ в сняг, в условията на променящи се температури. Дружеството, което обслужва Югоизточна България, уверява, че са осигурени допълнителни екипи и пълна готовност за максимално бърза реакция при аварии.
Метеоролозите предупреждават, че в Югоизточна България се очакват значителни валежи от дъжд.
„ЧЕЗ Разпределение“, което обслужва Западна България, съветва клиентите си, при евентуално прекъсване на електрозахранването, първо да погледнат дали в околните блокове или къщи на съответното населено място има ток. Ако установят, че повечето от тях са без захранване, да изчакат преди да позвънят на телефонния център, тъй като при мащабни аварии компанията вече е информирана за тях. Оттам също предупреждават, че има опасност от обледяване на съоръженията.
„Енерго-Про“, което обслужва Североизточна България, също увериха, че още вчера е създадена организация за бърза реакция при аварии заради лошото време. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.