Описаха щетите в Хитрино, дават по 12 000 лв. на разрушена къща

Щетите по 290 къщи с поражения след взрива в Хитрино вече са описани от Обществения съвет.Това съобщи председателят на съвета Севджан Акиф. За всяка къща е направена информационна карта, където е описано колко са счупените прозорци, врати, какво имущество и ел.оборудване е повредено. Картите ще бъдат предадени и Обществения съвет на кметството трябва да започне да отпуска средства на хората за възстановяване на щетите.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, по време на второто заседание на Обществения съвет за управление на финансовите средства от кампанията за Хитрино. обясни, че се предлага всяко от домакинствата на 30-те разрушени къщи да получат по 12 000 лв. По 3400 лв пък ще бъдат дадени за електроуреди.

Исмаил каза още, че пострадалите къщи се разделят на 3 категории. „В първата група сме сложили тези 30 къщи, които ги няма и са за премахване. На тях ще им бъде направен строителен ремонт. Във втората сме сложили – 70 къщи, където ще има основен и частичен ремонт (тези, които са без покриви, напукани). Те обаче няма да изискват строително разрешение. Остават други 200 къщи, които също ще бъдат подпомогнати”, обясни кметът на Хитрино.

По думите му общественият съвет предлага да се закупят – пералня, хладилник, телевизор, готварска печка, бойлер, миялна, и печка на твърдо гориво за 30-те разрушени къщи. 12 000 лв. се предлага да бъде цената за обазвеждането им.

“Във втората група предложението е пак в същия смисъл, но тук са 2 250 лв. за електроуреди. За останалите 200 домакинства – 1250 лв. за електроуреди и по 1000 лв. за обзавеждане. Има предложение за насърчаване на заетостта – 200 000 лв. и обслужване на самото население. Това е за хората, които си загубиха целия бизнес и искат пак да създадат работни места“, коментира още кметът Нуридин Исмаил.

Общата сума, която трябва да се разпредели за пострадалите е 2,054 млн. лв., като парите са без гласуваните 160 хил. лв. от първото заседание на Обществения съвет за управление на финансовите средства от кампанията за Хитрино.

Утре от 16,30 ч. в т.нар. Ритуална зала в Хитрино ще се проведе общоселско събрание, на което жителите на селото ще бъдат информирани за следващите действия на администрацията.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.