Омбудсманът: Предлагаме да се премахне ДДС-то за дарените храни

Омбудсманът Мая Манолова, браншовите организации, хранителните вериги, БЧК, БАБХ и Асоциацията на ресторантьорите предлагат да се премахне ДДС-то за дарените храни от 1 януари 2017 година.
Заедно те стартират кампанията за стимулиране на дарението на хранителни продукти „Всеки ден – Великден“.
Манолова припомни, че инициативата е продължение на успешно реализираната през април кампания от „Великден за всеки“ – „Дари празник за баба и дядо“, която бе организирана от същите институции – браншовите организации от хранителната промишленост и хранителните вериги, БАБХ , Българска хранителна банка и БЧК.
„Бяха събрани близо 1 милион лева, от които 650 хиляди парични средства и хранителни продукти за 360 хиляди лева“, отбеляза омбудсманът. Тя допълни, че още тогава организаторите са поели ангажимента да превърнат инициативата в целогодишна практика.
„Поехме ангажимент да превърнем дарителството от кампания в ежедневие, затова нарекохме тази кампания „Всеки ден – Великден“, защото нейната цел е да направи дарителството ежедневна дейност“, заяви Манолова. По думите й кампанията е не само срещу глада и бедността в България, но и ще се стреми да стимулира доброволчеството, състраданието и дарителството в българското общество.
„Според данни на Националния статистически институт годишно у нас се изхвърля близо 700 000 тона храна“, подчерта Манолова. Тя добави, че в същото време близо 50% от българските граждани се намират в риск от бедност или социално изключване, а над 40% от българите живеят в изключително тежки условия. „Най-засегнати от това са пенсионерите и децата. Една трета от тях са деца, които живеят в бедност и се хранят по-зле от всичко свои връстници в Европа“, коментира омбудсманът. „Защо храната се изхвърля, а не се дарява? Отговорът е: защото производителите и търговците на храни нямат стимул за това“, посочи тя и даде пример с това, че на търговците излиза в пъти по-евтино да унищожават хранителните продукти, вместо да ги даряват. „Затова ние предлагаме да се премахне ДДС от 1 януари 2О17 година от дарените храни. Предложението ни е до финансовия министър, защото това е правилната процедура и параметрите на тази процес да бъдат заложени в бюджет 2017 година“, обяви тя. „Готови сме да се включим с работна група към Министерството на финансите“, допълни Манолова.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.