Олимпийските игри в Рио бяха открити с послание да спасим планетата

Олимпийските игри в Рио де Жанейро започнаха с вълнуваща и зрелищна церемония в един от символите на града „Маракана“. „Да спасим планетата“ беше основното послание, което организаторите отправиха към света.
Акцентът падна върху опазването на природата, като бяха въвлечени и спортистите. Всеки от тях получи семена, които ще бъдат засети в парк в Рио де Жанейро. „Това е нашето наследство“, обявиха организаторите.
Паркът ще включва общо 207 растителни вида в чест на всяка от страните-участници.

Успоредно със сериозната тема домакините наблегнаха и на забавлението. За десерт беше оставено самба шоуто, а церемонията приключи с пищна заря над „Маракана“.
Олимпийският огън беше запален от Вандерлей де Лима – бивш бразилски състезател в маратона, носител на бронзов медал от Атина 2004. Първоначалната идея беше футболната легенда Пеле да запали огъня, но заради здравословните му проблеми това не можа да се случи.
Церемонията започна с видео, посветено на връзката между спорта и Рио. След това домакините показаха на света значението на думата „гамбиара“ – изкуството да постигнеш нещо от почти нищо. На сцената лист хартия символично беше превърнат във вълна, а след това и в барабан.
Хореографията на сцената пренесе зрителите към масово барабанене, познато като „батукада“. Шоуто продължи с издигането на знака за мир – послание към човечеството да започне да живее в мир с планетата си.
В рамките на около 6 минути беше представено „раждането на живота“. Организаторите показаха зараждането на бразилските гори, определени като „градината на Земята“. Темата беше продължена с хореография, разказваща как в хода си към развитието и цивилизацията е пожертвана природата.
Преходът насочи вниманието към живота на коренните жители и последвалото пристигане на различни култури от цял свят – европейци, африканци и араби, за да се стигне до това, което е Бразилия днес. Сценарият се разви с „кадри“ от съвременния живот в мегаполисите и съсредоточил в себе си различни светове – от модерните сгради до фавелите.
Зрителите бяха пренесени към света на музиката с боса нова. Под изпълнението на песента „Момичето от Ипанема“ световноизвестният модел Жизел Бюндхен дефилира за последно. Забавната част продължи с още музика – с гласовете от фавелата, с поп и фънк.
Рязко темата беше сменена и на сцената беше „изведена“ сериозната тематика – за проблемите пред планетата. Вдъхновени от снимки на НАСА, организаторите представиха предизвикателствата пред Земята, а след това самотно момче се изгуби в лабиринта от огледала, символизиращи модерните сгради. Показан беше и отрицателният ефект от повишаването на нивото на океаните.
Самотното момче откри цвете насред стерилната градска среда. След пресъздаването на противопоставянето между съвременния живот и отдалечаването от природата организаторите показаха своята идея за добър пример – засаждането и защитата на горите. Според техните данни Бразилия е намалила изсичането на горите в Амазонка с 80% от 2005 г.

Последва традиционния парад на всички спортисти, като първи бяха гърците. Бразилският отбор излезе последен, предшестван от състава на бежанците.
„Следвайте мечтите си. Ние последвахме нашата и тя вече е реалност. Бразилците никога не се предаваме“, каза президентът на организационния комитет Карлос Нузман.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.