Общината се разминала на косъм от запор на сметките заради глоба от преди три години

Попаднахме в поредния капан, заложен ни от старото ръководство. Заради стара глоба – от преди три години, за която нямаше до този момент никаква информация, преди броени дни бяхме пред запор на сметките на общината, обяви на пресконференция кметът на Разград д-р Валентин Василев.
На 29 декември 2008 г. между Министерството на околната среда и водите и община Разград е сключен договор по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“ на стойност 1 185 204 лв за изпълнение на проект „Подготовка на проект за управление на отпадъците на територията на регион Разград“.
След проверка през 2013 година Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“ констатира нарушения, изразяващи се в неясна методика за оценка в обществената поръчка за избор на изпълнител на проекта. През август 2013 г. община Разград е уведомена за наложената финансова корекция в размер на 150 900 лв. Тогавашното ръководство не реагира, но и не плаща сумата. Резултатът – на 16.06.2014 г. е съставен акт за частно държавно вземане срещу Община Разград за 153 111.11 лв.
Оказва се, че общинската управа отново не реагира – все едно, че глобата я няма, недоумява д-р Василев.
Той и екипът му научила за тази санкция точно преди месец – от уведомление, че на базата на съставения тогава акт сега срещу община Разград е образувано изпълнително дело за незабавно прихващане на сумата. Което на практика означава запориране на общинските сметки. Кметският екип предприема незабавни мерки за съдебно оспорване на делото. Това спряло заповедта за незабавното изпълнение за плащане на дължимите суми.
А в общината очакват скоро да получат хабер за още една подобна – наложена, но неплатена /също преди години/ – санкция, с главница по нея
92 012лева. Зам.-кметът Галина Георгиева уточни, че ставало дума за глоба по проект пак от 2008 г.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.