Общината плаща 8000 лева на разградчанка за счупена ръка в пряспа сняг

Община Разград е осъдена да заплати сумата 8000 лв. на разградчанката Росица Милева за причинените й неимуществени вреди в резултат на получено увреждане при падане в непочистена пряспа сняг. Решението е на Разградския районен съд и е публикувано на сайта на съдебната институция. Искът, заведен от Милева, е частично удовлетворен, тъй като тя е претендирала за обезщетение от 15 000 лева.
Инцидентът е станал на 20 януари тази година, около 18 ч., когато жената се прибирала от работа. Тя се движела пеша по ул.”Грънчарска” в Разград, преминала кръстовището на ул. “Странджа”, насочила се към отсрещния тротоар, и докато изчаквала зелен сигнал на светофарната уредба, се опитала да се качи на тротоара, което се оказало невъзможно. Върху бордюра по цялото му протежение била натрупана огромна купчина сняг, а върху тротоара нямало къде да се стъпи. По улицата започнали да преминават автомобили, тя стъпила върху най-ниското място на камарата сняг, но загубила равновесие, паднала на дясната си страна и изпитала много силна болка. Откарана била с такси до Спешна помощ, където се установило, че ръката и е счупена. Били направени необходимите манипулации, впоследствие ръката и била гипсирана за 40 дни. Не можела да ходи на работа в “Пилко”, а и трябвало да напусне, тъй като в студени помещения ръката я боляла, и не можела да се обслужва сама.
Община Разград има задължение да поддържа и обезопасява улиците и прилежащите към тях тротоари, но твърди, че има сключен договор за възлагане на обществена поръчка с “А.С.А. България” ЕООД – София за зимно почистване на улици и други места за обществено ползване на територията на Разград. От фирмата пък заявяват, че считат иска за неоснователен, поради липса на доказателства, че вредата е причинена от виновното им поведение. Разпитът на свидетелите обаче доказва твърденията на пострадалата.
Решението на съда подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.