ОбС не прие декларация против изграждане на бежански центрове в Разград

С две изненади започна днешното заседание на Общинския съвет. Иво Димитров от Реформаторския блок внесе предложение за декларация против изграждането на бежански центрове в Разград, която не бе включена предварително в дневния ред на сесията.
Което пък предизвика желанието на председателя на местния парламент Надежда Радославова да участва в дискусията. Това наложи тя да отстъпи временно на тази позиция да я замества съветник Калоян Монев.
В предложената от Иво Димитров декларация Общинският съвет трябваше недвусмислено и категорично да заяви, че „ при никакви обстоятелства не е давал и няма да дава мандат на кметската администрация да води каквито и да е разговори и преговори и да поема ангажименти от името на Община Разград за изграждане на подобни общежития и за приемането на бежанци и мигранти на  територията на Община Разград“.
На текста първа реагира Радиана Димитрова от ГЕРБ. Заради сериозността на документа и нуждата той да бъде обмислен и анализиран сериозно, тя предложи декларацията да бъде гласувана на следващата сесия. Вече в качеството си на редови общински съветник Надежда Радославова заяви, че няма да подкрепи текст, внушаващ страхове и неистини сред хората в общината. Защото никой и никога, включително и от общинската администрация, не е правил подобни предложения. И кметът Валентин Василев също потвърди, че няма подобни предложения и е заявил това още на предишната сесия.
В бурната, продължила почти час дискусия, от името на групата общински съветници от ДПС д-р Левент Апти обяви, че не само сега, но и в бъдеще те няма да подкрепят подобна декларация, защото това не стои като проблем пред ОбС.
На крайното гласуване не повлияха и категоричните изявления на Елка Неделчева от БСП и Иво Димитров, че с декларацията Общинският съвет ще застане зад гърба на кмета и по този начин ще го предпази от натиск от страна на държавата за бежански център в Разград.
В крайна сметка декларацията не бе приета: 9 гласа „за“ от Реформаторския блок, БСП и независимата Милена Орешкова, 8 гласа „против“ от ДПС, а „въздържалите се“ 11 бяха от ГЕРБ и „Кауза Разград“.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.