Областният управител посети завод „Дружба”, ще има обща среща и с останалите големи работодатели в региона

Областният управител на Разград бе на опознавателно посещение в „Дружба“АД – Разград по покана на ръководството на предприятието, което осигурява над 200 работни места и изнася продукция в повече от 20 държави по света. Изпълнителният директор на фирмата инж. Румен Костов постави пред Гюнай Хюсмен проблеми, чието решаване би подобрило както резултатите на фирмата, така и бизнес средата в Разград и в България, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
„Дружба“АД е традиционен производител на бутала за автомобилната индустрия, през последните 4 години фирмата в пъти е подобрила енергийната ефективност, увеличила е производителността на труда, загубите в края на финансовата година вече са печалби, увеличена е и средната работна заплата от 550 на 700 лева”, разказа Костов.Въпреки че разградската фирма произвежда и бутала за танкове, каквито се изработват в предприятия от българския военно-промишлен комплекс, продукцията се изнася в чужбина и не се включва в българското производство, а за тежките машини на български производители се купуват по-скъпи части от чужбина. „Защо обществени средства не се влагат в родно производство?“, риторично попита Румен Костов.
Вторият въпрос, който той постави, бе свързан с измененията на минималната работна заплата. Според изпълнителния директор на „Дружба“ датата 1 януари не е подходяща, тъй като в началото на година това е тежест за активните икономически субекти и те панически прибягват до съкращения, по-подходяща е датата 1 април или 1 юни, когато фирмите вече знаят как е тръгнала годината и имат разчети за дейността си.
Инж.Костов коментира и административното обслужване на бизнеса в региона. По думите му представителите на основните работодатели в региона трябва да имат улеснен достъп до сградата, в която се помещават институциите, с които основно работят – Община Разград и Областна администрация-Разград
По време на срещата между областния управител Гюнай Хюсмен и изпълнителния директор на „Дружба“АД възникна идея за по-мащабна среща на активните икономически субекти от региона с ръководството на областната администрация, на която бизнесът да представи своите проблеми, за чието решаване държавата може да съдейства.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.