Областният управител огледа отвисоко джамията „Макбул Ибрахим паша“, почистват сградата от храсти и дървета

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен лично даде старт на дейностите по почистването на купола и стените на джамията „Макбул Ибрахим паша“.

Почистването на паметника на културата бе възложено от областната администрация на фирма „ТТ конструкт“ – Разград, очаква се да продължи два дни. С помощта на различни инструменти работник на фирмата, качен върху 28-метрова автовишка, отстранява треви, храсти и дървесна растителност от стените и покрива на сградата, уточниха от пресцентъра на губернатора.

За да провери как се извършват тези дейности, а и какво е състоянието на сградата, областният управител се качи на автовишката, с която се издигна до височина 13 метра. След огледа отблизо Г.Хюсмен коментира, че паметникът на културата се нуждае от спешни и неотложни дейности по укрепване и консервация, за което ще се търсят средства.

Разградската джамия „Магбул Ибрахим паша“ е изградена е през 1616 г., обявена е за паметник на културата, включена е в каталога на ЮНЕСКО, тя е втората по-големина в България след шуменската „Томбул джамия“.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.