Областният управител върна решението на Общинския съвет в Разград лъвчетата да отидат в Пазарджик

Гюнай Хюсмен върна за ново обсъждане решението на Общински съвет – Разград за прехвърляне на две лъвчета от разградския зоокът чрез дарение на община Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Решението на местните парламентаристи е незаконосъобразно, тъй като в него липсват мотиви то да бъде прието, не са представени и доказателства, че лъвчетата Максуд и Терез са собственост на община Разград.
„За протокола община Разград се легитимира като собственик на лъвчетата, единствено и само с издадените им паспорти по реда на Закона за ветеринарно медицинската дейност. Паспортите са издадени, едва след транспортирането им за лечение в клиника „Добро хрумване“ град София на 27.10 2017 г.“– се казва в писмото на областния управител, с което той уведомява председателя на Общинския съвет за връщането на решението за ново обсъждане.
„В приетото решение, предмет на настоящия контрол, не са посочени и фактическите основания, мотивирали общинския съвет да го приеме. Т.е. липсват мотиви, а липсата на мотиви в съответния административен акт е достатъчно основание за неговата незаконосъобразност. Липсват мотиви и от страна на съответните постоянни комисии дали предложение за вземане на това решение. В разискванията преди приемането на решението става ясно, че община Разград на 09.11.2017 година е подписала Меморандум за сътрудничество с Фондация „Четири лапи“ и съгласно чл. 2 от същия , последната е поела ангажимент за намиране на подходящ дом и за петте екземпляра от вида лъв, намиращи се в зоокъта на община Разград. На 15.12.2017 г. в общината е получено потвърждение от Холандски спасителен център , в което се заявява желание да получат собствеността върху три от лъвовете. На вниманието на общинските съветници е представено и писмо от 15.12.2017 г. на Фондация „Четири лапи“, относно състоянието на Зоопарк „Острова“ в град Пазарджик, със заключение че същият няма физическа и техническа възможност за настаняването и отглеждането на лъвчетата към този момент. В разискването преди приемането му липсват правно издържани изявления. В този смисъл следва да се приеме, че съдържащите се мотиви в провелите се обсъждания, по докладната записка са противоречиви, което на практика представлява липса на мотиви.“ – аргументира се още областният управител.
Съгласно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местна администрация върнатият за ново обсъждане акт не влиза в сила и се разглежда от Общинския съвет в 14-дневен срок от получаването му.
През миналата година областният управител Гюнай Хюсмен е върнал за ново обсъждане заради незаконосъборазност две решения на Общински съвети – по едно на Общински съвет – Завет и Общински съвет – Исперих, а през 2018 г. – 3 решения на Общински съвет – Лозница, едно на Общински съвет -Самуил и едно – на Общински съвет – Разград, припомнят от пресцентъра на администрацията.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.