Областният информационен център представи новите възможности за финансиране по оперативни програми

Екипът на Областния информационен център (ОИЦ) – Разград запозна представители на бизнеса и експерти по проекти в общинската и областната управи с актуални възможности за кандидатстване с проектни предложения по две оперативни програми за периода 2014-2020 г.
По схемата „Ново работно място 2015” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) работодателите могат да разкриват нови работни места за безработни и неактивни лица, както и да комбинират мерки за обучения, включително и на работното място. Допустими кандидати са микро, малки, средни и големи предприятия. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за индивидуален проект е 50 000 лeва, а максималният ‒ почти 400 000 лева.
Могат да бъдат назначени безработни и неактивни лица ‒ с ниска степен на образование, продължително безработни и неактивни; безработни или неактивни лица с увреждания; безработни лица на възраст над 54 г. и безработни младежи до 29 г. включително.
Наемането на безработни или неактивни лица е за период до 12 месеца.
В дейностите по проекта могат да бъдат включени и предоставяне на професионално обучение и обучение по ключови компетентности; закупуване на оборудване, обзавеждане и дълготрайни нематериални активи (ДНА), свързани със създаването на новите работни места; оборудване и адаптиране на новите работни места за хора с увреждания, вкл. ремонтни дейности, в случай на необходимост, както и осигуряване на наставник за хората с увреждания, който да отговаря за до 7 представители на целевата група.
Крайните срокове за подаване на проектните предложения по схемата са 19 ноември 2015 г. и 5 февруари 2016 г.
Безвъзмездната финансова помощ по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия” по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” е с последен трети краен срок за кандидатстване ‒ 9 ноември 2015 г. До тази дата се приемат проекти само на кандидати с основна икономическа дейност в секторите на интензивните на знание услуги.
Допустими кандидати тук са фирми, с основна дейност в следните сектори, съгласно Класификацията на икономическите дейности ‒ 2008 в България:
• J58 „Издателска дейност”;
• J59 „Производството на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика”;
• J60 „Радио- и телевизионна дейност”;
• J61 „Далекосъобщения”;
• J62 „Дейности в областта на информационните технологии”;
• J63 „Информационни услуги”;
• М72 „Научноизследователска и развойна дейност”.
За допустими разходи ще се считат средства, разходвани за придобиване на машини, съоръжения и оборудване, представляващи дълготрайни материални и нематериални активи, необходими за изпълнението на дейностите по проекта.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.