Областната дирекция по безопасност на храните: Стопаните да колят нерегистрините си прасета, иначе животните ще бъдат умъртвени от държавата

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев призова общинските и селските кметове да съдействат на ветеринарните служби за провеждане на мащабна информационна кампания сред собствениците на прасета в личния двор, които не са регистрирали животните си. Стопаните трябва да са наясно, че нерегистрираните прасета трябва да бъдат задължително умъртвени, предвид опасността от африканската чума. Затова съветът му към собствениците на такива животни са да ги колят за консумация веднага. Предложението на Драмалиев за мащабна информационна кампания бе взето като решение на Постоянната областна епизоотична комисия при областния управител днес, а държавните ветеринари се ангажираха да предоставят на кметствата информация за минималните изисквания що е то лично стопанство, как се регистрира и че в него може да се отглеждат само прасета с ушни марки. С призива да се колят прасетата не се съгласиха представителите на частно практикуващите ветеринарни лекари с мотива, че така се посяга на поминъка на хората и традициите по нашите земи.
На заседанието бяха поканени представители на най-големия свинекомплекс в областта „Агротайм“ ЕООД – Исперих, както и на общините, които попадат в 20-километровата зона на свинекомплекса. Всъщност, основната причина за днешното спешно заседание бе въпросът какво се случва с промишления свинекомплекс с 40 000 прасета, ако наблизо се открие огнище с африканска чума.
На територията на областта има 12 по-големи стопанства, в които се отглеждат свине. „Агротайм“ е най-голямата, останалите 11 са ферми клас „А“. Ако някое от тези стопанства попадне в 20-километрова зона на установено огнище, ще се наложи унищожаване на животните в него, което ще доведе до тотални икономически загуби, казаха от Областната дирекция по безопасност на храните.
Днес комисията прие да подкрепи предложение на „Агротайм“ и двете свиневъдни асоциации в страната до Министерството на земеделието и горите и БАБХ. Те настояват при установяване на огнище на африканската чума по свинете, да се осигури възможност за придвижване на животни от засегнатите зони по „санитарни коридори“ до кланици в страната, за да се избегне „икономическата смърт“ на големите ферми.
Не стана ясно обаче как общините могат и изобщо решават ли проблема със съхраняването на хранителните отпадъци от детски градини, училища и останалите домове за социални грижи, както какво се случва с хранителни отпадъците от ресторанти и други заведения за обществено хранене. Те стигат ли до екарисаж или до фирми за преработка на хранителни отпадъци? Или т.нар „булашик“ става храна на прасета в личния двор на някого или в по-малки ферми.
На заседанието бе отправен призив и за завишен биоконтрол за птичи грип, имайки предвид новото огнище на болестта в Хасково и факта, че в Лудогорието в момента промишлено се отглеждат над 2 500 000 птици.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.