Нови взривове в химическия завод в Тексас

Взрив на контейнери с химически вещества е причинил нов пожар в химическия завод „Аркема“ в градчето Кросби, в близост до Хюстън, в пострадалия от урагана „Харви“ щат Тексас. Ричард Ренард – изпълнителен директор на предприятието, каза, че очаква да се запалят още контейнери:

За останалите 6 резервоара, намиращи се по-далеч от завода, нямаме охлаждане и очакваме същото да се случи и с тях – продуктът в тях ще се загрее, в резултат ще започне да се разпада и ще се подпали, каквото стана и днес“, коментира Ренард, цитиран от БНР

Около предприятието беше създадена зона за безопасност с радиус от 2,4 км, а местните хора, които живеят близо до завода, са евакуирани.

По данни на „Си Ен Ен“ 47 са жертвите на урагана, връхлетял Тексас преди седмица. Президентът Доналд Тръмп обяви за утре национален ден на молитва за жертвите на „Харви“. „Американците винаги са помагали на сънародниците си“, каза държавният глава на среща в Белия дом с представители на религиозни организации, които помагат на засегнатите от бедствието. Тръмп добави, че американците знаят, че няма предизвикателство, с което да не могат да се справят.

Ние сме с вас във всяка крачка от пътя, ще ви помогнем да се възстановите, ще ви подкрепим днес, утре и на следващия ден“, заяви президентът на САЩ.

Химическият завод на френската компания „Аркема“ в Кросби е един от най-големите подобни в света. След урагана той обаче бе напълно наводнен и се стигна до критична ситуация. Две експлозии вече разтресоха евакуирания завод, но леко пострада местен шериф, след като вдишал разнеслия се дим.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.