Новият Генерален консул на Русия Андрей Громов предложи и младежи от областта да бъдат включени в програмата за стипендии на студенти

Областният управител и екипът му се срещнаха с Генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов.
Гюнай Хюсмен представи на дипломата, който е отскоро на този пост, накратко Разградска област с икономиката и букета от етноси, които живеят в нея, както и отношенията на населените места от региона с руски градове и региони. И предложи, ако има възможност, тези отношения да се развият по начин, подобен на отношенията между областите Разград и Одрин, между които стартираха разменни визити на представители на различни сфери от обществения живот.
Андрей Громов представи още една възможност за задълбочаването им на добрите отношения между двата народа, свързана с развитието на младите хора от България. Руското правителство предлага 300 стипендии за студенти от България – съобщи той, като допълни, че засега от Разградска област няма възползвали се студенти, но г-н Громов пое ангажимент да направи всичко възможно и Разград да бъде включен в тази програма.
Областният управител и Генералният консул обсъдиха възможности за общи проекти между Област Разград и руски региони. Г. Хюсмен предложи да се работи в насока руските граждани да не идват само с туристически цели в България, а и да откриват преработвателни предприятия, чиято продукция да пласират на големия руски пазар.
Гостът получи презентацията за Разградска област, представена за пръв път от главния експерт в областната администрация Светлин Симеонов на българо-руски туристически форум на тема „Духовни и историко-патриотични маршрути на Русия и България“ през октомври 2017 г. Генералният консул с интерес разгледа и изложбата „Военните паметници в Област Разград“, подредена на осми етаж в Областна администрация.
След това руският дипломат и вицеконсулът Марина Сергунина бяха приети и от кмета на Разград д-р Валентин Василев. Това е първата визита на Громов след постъпването му в длъжност. По време на срещата градоначалникът представи възможностите за сътрудничество между двете страни, както и икономическия потенциал на региона и промишлеността, която се развива тук. Бяха обсъдени туристическите обекти, които представляват интерес за посетители от Русия в България.
Генералният консул на Русия Андрей Громов е в Разград по повод тържествата за 30-годишнината на ОУ „Ив.С.Тургенев“ в Разград.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.