Нова система за граничен контрол в Унгария, страната затвори част от въздушното си пространство

От полунощ в сила влезе нова система за граничен контрол в Унгария, която цели да се прекрати незаконното преминаване на бежанци през границата със Сърбия.
Промените дават повече пълномощия на полицията и предвиждат строги наказания, включително затвор до три години за нелегално преминаване на границата. Криминализират се повредите, които могат да бъдат нанесени по оградата, издигната от Унгария по границата със Сърбия.
От снощи е затворено и въздушното пространство над 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1350 метра. Целта е да се гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с мигрантската криза. Затварянето, което ще е в сила до ново нареждане, не засяга международните пътнически полети.
Същевременно премиерът на Унгария Виктор Орбан коментира, че голям процент от молбите за получаване на убежище може да бъдат отхвърлени след влизането в сила от днес на по-строгите нови правила. Отказът ще се прилага към бежанците, които не са подали молби за убежище в Сърбия. Орбан не изключи възможността по-късно днес правителството да реши да обяви кризисна ситуация заради ситуацията с бежанския поток и изчисли, че кризата може да струва на страната му 200 млн. евро.
Унгарската полиция е задържала рекорден брой мигранти, които са се опитали да пресекат нелегално границата, съобщава ТАСС. „За незаконно пресичане на границата са задържани 9380 души“, се посочва в съобщение на унгарската полиция. Срещу петима души са започнати дела „за фалшифициране на документи“. Други 13 души са задържани „по подозрение в нелегален трафик на хора“.
Мигрантите, влизащи в Унгария, които не са подали молби за убежище в Сърбия, ще бъдат връщани на границата, съобщи унгарски правителствен говорител, цитиран от Reuters,
На въпрос дали Унгария ще връща мигранти, които не са подали молби за убежище в Сърбия, Золтан Ковач отвърна: „Разбира се, тъй като това е международното законово правило, точно така ще се прави“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.