На фестивала в Жеравна с Антон Дончев и Бен Крос

На 18, 19 и 20 август предстои юбилейното десето издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, организиран от Фондация „Българе“.Тази година той ще се проведе под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Министерството на туризма. Сред официалните гости на „Жеравна 2017“ са вицепремиерът Валери Симеонов, министрите Боил Банов и Николина Ангелкова, Цветан Цветанов и Десислава Танева, проф. Николай Вълканов, писателят Антон Дончев и филантропът д-р Милен Врабевски, холивудската знаменитост Бен Крос. Миналата година „Жеравна 2016“ бе посетена от близо 20 000 души, които отнесоха незабравими спомени от днешната българска приказка.
В петък, събота и неделя живописното балканско селце отново ще събере хиляди гости, дошли да се влеят в пулса на този невероятен фестивал, провеждащ се под боровите сенките на Добромерица. За доброволния скок век и половина назад във времето се готвят малки и големи българи, защото отдавна цели фамилии избират точно това фолклорно събитие на август пред ред изкушаващи летни приключения.
Създател на този уникален фестивал е Христо Димитров, а домакин е Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, подпомогнат от марката за автентични изживявания „Бона Фиде“, Кметство Жеравна и Община Котел, както и от десетките дарители.
Програмата на юбилейното издание предлага концертна програма с участието на ансамбъл „Чинари“ и оркестъра на Иво Папазов в първата вечер, а 140-годишнината от героичната Шипченска епопея ще бъде почетена със специалния спектакъл „О, Шипка!“ Преди обед в съботния ден всички ще са сватбари, защото предстои старинна традиционна българска сватба с истински младоженци. Очакваният конкурс за автентични и стилизирани мъжки, женски и детски народни носии отново ще събере сериозна аудитория. 18 клуба и школи за разучаване на български народни танци ще представят автентични хора от своя роден край, а най-запалените танцьори имат възможност да се включат в надиграването с награди. Следват още народни борби, концерти на ансамбъл „Сливен“, певиците Албена Вескова и Росица Пейчева и ансамбъл „Етноритъм“, нестинарски игри и традиционната „Олелия” с нескончаеми хора около големия нощен огън, тази година с оркестър „Орфей“. Други четири прочути оркестъра от различни фолклорни области ще се редуват през трите дни да поддържат ритъма на настроението.
За шесто поредно лято на фестивала ще присъства и атрактивният „Юнашки тиган” на майстор Ангел, който ще предлага на ценителите на добрата кухня вкусен юнашки кебап със специални подправки и три вида чорбички. Петдесетина сочни чевермета, старовремски мезета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симиди, салатка и боб яхния, почерпка с вино и люта ракия са само част от кулинарните изкушения, предлагани в дюкяните на чаршията.
Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Носията е задължителна за абсолютно всички, дори и за най-високопоставените гости и охраната им.
За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск, чиято стойност е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.