На Петковден започват сватбите

Честваната от църквата днес света Петка или Параскева Българска, Търновска или Епиватска /по родното и място/, е любима светица на християните от България, Гърция, Сърбия и Румъния. Всяка страна я тачи по свой начин. Но всички на този ден посещават храмовете, чийто патрон е света Петка и участват в тържествените служби.
У нас празникът е запазил някои езически моменти. В Северозапада на този ден изпълняват особени обреди, свързани с животните.
Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. Докато трае оплождането, жените не бива да работят нищо – не плетат, не шият, не месят дори хлябове, за да се родят здрави агнета. Едва след това се месят питки, които се освещават от свещеник.
За трапезата се приготвят ястия от овче месо – курбан чорба и яхния с праз. Преди да започне вечерята, жените разчупват питките и раздават парчета на останалите членове на семейството.
На Петковден започват сватбите. Работата на полето е свършена, прибрана е отгледаната земеделска продукция. Идва време за веселби и празници. Сватбите, които започват днес, трябва да завършат до Сирница.
Параскева идва от гръцки език и означава петък. В много села днес се правят родови курбани, събори, водосвети за здраве и нова къща. За общи трапези се коли бик по случай края на усилната полска работа.
Кmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.