Нашият „Обзор“ спаси 900 мигранти в Егейско море

Българският граничен кораб „Обзор“, който в момента оперира край гръцкия остров Лесбос като част от мисията на европейската гранична агенция „Фронтекс“ по охрана на турско-гръцката морска граница, е спасил около 900 мигранти, съобщи говорителката на „Фронтекс“, цитирана от френския в. „Фигаро“.
„Заради лошото време и студа, ние качихме на кораба всички мигранти, които открихме, тъй като опасността е много по-голяма отколкото през лятото“, уточни говорителката.
„Обзор“ е „голяма лодка“, като дължината му е 43 метра и може да превозва много повече мигранти от малките патрулни корабчета на „Фронтекс“, чийто капацитет е от 50 души.
Българският плавателен съд е направил три курса между пристанището на Митилини на о. Лесбос и турския бряг, като там разстоянието е около 8 км. Но спасените 900 мигранти не са необичайна бройка. Със сигурност те са по-малко отколкото през лятото, когато е имало по 7000 пристигащи на ден, но през януари те са между 12 и 15 хил. седмично.
През лятото, когато морето е топло, тези, чиято лодка потъне, имат шанс да оцелеят, но през зимата те могат да умрат бързо от хипотермия. „Правим всичко възможно, за да не загинат“, подчерта говорителката на „Фронтекс“.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.