Натискат професионалните гимназии в Разград да редуцират приема след седми клас за сметка на профилираните общински средни училища

В началото на тази седмица директорите на шестте професионални гимназии в Разград са получили писма от Регионалното управление по образованието да преразгледат и да редуцират броя на паралелките за предстоящия прием след седми клас за учебната 2018/19 година. После на всеки един от тях персонално е обяснено, че този път приемът ще бъде „регулиран“. Мотивът – недостиг завършващи седмокласници за заявените паралелки.
Децата наистина са малко – през юни в Община Разград седми клас ще завършат 470 момичета и момчета. От тях, тези със специални образователни потребности са на брой за пълна паралелка. Ако се запази внесената от училищата заявка за прием в 34 паралелки, ще са нужни 884 деца. Не достигат над 400.

Любопитното обаче в капанията на т.нар. „регулиран прием“ /каквото и да означава това – б.а./ е, че изискването за съкращаване на броя паралелки за прием след седми клас не се налага на двете профилирани гимназии в Разград – Природо-математическата и Езиковата. Което на практика означава, че се упражнява натиск върху професионалните гимназии, които са държавни, да приемат по-малко ученици след седми клас, за сметка на профилираните, които са общински.
ПМГ и ГПЧЕ няма да променят заявката – по четири паралелки в двете училища – общо 208 деца. За професионалните гимназии: Икономическата, Техническата, Земеделската, по Транспорт и строителство, по Химични технологии и биотехнологии и Гимназията по облекло, остават 262 завършващи седмокласници в община Разград. Те всички са 470, заедно с децата със специфични образователни потребности.
Още по-любопитен е фактът, че този „регулиран прием“ в гимназиите в Разград, който няма как да става без знанието на общинското ръководство, е на фона на много ясно заявената още преди година позиция на правителството, и в частност на просветното министерство, за произвеждане на специалисти, нужни на работодателите в различните райони на страната. Тя нееднократно бе горещо подкрепена на различни форуми от всички работодателски организации в България.
Като част от цялостната стратегия на правителството, в края на миналата календарна година началникът на Регионалния просветен инспекторат Ангел Петков проведе поредица от срещи с бизнеса в Разград и региона. На поканата откликнаха над 40 работодатели. И представиха детайлни справки за оголените инженерни позиции в предприятията си и конкретни бройки нужни веднага работници и специалисти за производствените линии в халетата.
Паралелно – по своя инициатива, тъкмо в подкрепа на правителствената политика за помощ на бизнеса у нас, подобни срещи с работодатели и ръководството на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проведе и областният управител Гюнай Хюсмен.
Поредицата любопитни факти в започналата и в Разград национална кампания за предстоящия прием в гимназиите след седми клас съвсем не се е изчерпала. По наше проучване, в съседни административни области, а и в други краища на България,
местната власт и просветните инспекторати се съобразяват с провежданата от правителството национална стратегия за икономическо развитие на регионите. Демографската криза не е само в Лудогорието, децата са малко навсякъде, но на други места предложеното редуциране на паралелките за прием за седми клас се предлага на ръководствата на всички гимназии – и професионални, и профилирани. Разград е сред нищожно малкото общини, които предлагат редуциране на приема само в професионалните гимназии.
Подаването на заявките за прием в цялата държава трябва да приключи до средата на февруари. След това е ред на утвърждаването им.
Днес, утре и в петък и в шестте професионални гимназии в Разград имаше и ще има извънредни педагогически съвети, които трябва да решат ще се съобразят ли с предложението само те да редуцират паралелки и дали ще го направят изобщо. Резултатите от гласуването трябва да бъдат внесени в Регионалното управление по образованието до края на работния ден в петък. Но вече се чуват гласове на несъгласни и с намерения даже да потърсят отговор от местната и държавна власт с плакати под прозорците на 11-етажната сграда в центъра на града. Защото подозират задкулисни причини в случващото се. Според учителите в професионалните гимназии, ако така предлаганата кампания за „регулиран прием“ тук се проведе, ще ги сблъска с колегите им от профилираните гимназии. Отделно, най-вероятно в напълно нелоялна конкуренция ще изпаднат и самите професионални гимназии помежду си в гонката по села и паланки из цялото Лудогорие за ученици за прием след седми клас. Какво ще бъде нивото на приетите и в двата вида гимназии, е ясно отсега.
И накрая, като че ли за да е пълна картинката с описания до тук „регулиран прием“ в Разград, докато подготвяхме този текст, от пресцентъра на областната администрация разпространиха информация, че с онлайн анкета от днес Комисията по заетостта започва проучване на потребностите от работна сила на работодателите от Разградска област.
„Целта на проучването е да се получи реална и конкретна информация за обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри. Резултатите от анкетата ще бъдат обобщени от експертен екип от представители на държавната и местна власт, национално представените организации на работодателите и синдикатите, браншови, отраслови и др. организации. Резултатите от анкетата ще послужат за определяне на по-нататъшните приоритети на областната политика по насърчаване на заетостта и в сферата на образованието и обучението, в съответствие с приоритетите на областната стратегия за развитие и на регионалните, областните и общинските планове за развитие. Обобщената на национално ниво информация от проведеното проучване ще се използва при формиране на приоритетите на националните стратегически документи и ежегодно утвърждавания Национален план за действие по заетостта.“ Това пише в документа.
Анкетата може да бъде попълнена до края на месец февруари. Формулярът може да бъде открит на сайта на Областна администрация – Разград.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.