Най-малко 20 души загинали при самоубийствения атентат в Кабул

Няколко души са загинали, а много други са ранени при самоубийствена атака в централната част на афганистанската столица Кабул тази сутрин.
Най-малко 20 души са загиналите, предаде ТАСС, като се позова на местната телевизия „Толо нюз“. Според ДПА най-малко 15 служители на НУС са сред убитите.
Сред жертвите и пострадалите има както цивилни, така и членове на силите за сигурност. По данни на здравното министерство, ранените са над 208.
От българското МВнР съобщиха, че няма пострадали български военнослужещи.
Нападението бе извършено в 08:55 часа местно време (07:25 часа българско време).
Президентът Ашраф Гани осъди инцидента и го определи като терористично нападение.
Атаката е била насочена срещу сграда на агенция по сигурността, която осигурява охрана на членове на правителството. Тя е била извършена от атентатор-самоубиец, който е взривил автомобил, заяви вътрешното министерство на страната. Районът на експлозията е отцепен от афганистанските сили за сигурност и там все още се чува стрелба, защото има поне още един нападател, който не е заловен.
Отговорност за нападението поеха талибаните. Техен говорител заяви за Асошиейтед прес, че групировката е извършила атаката. Взривът идва седмица, след като талибаните обявиха началото на своята пролетна офанзива. Тогава те предупредиха, че ще осъществят сериозни атаки срещу вражески позиции в цялата страна.
В района на експлозията се намират министерството на отбраната, президентството, американското посолство и централата на оглавяваната от НАТО международна мисия в Афганистан. Посолството и международните сили обявиха, че не са били засегнати при инцидента.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.