Най-доброто представление на Софийския младежки фестивал е разградско

Актрисата Мария Петрова-Енева и талантите от Младежката формация за театър „Импулс” към читалище „Развитие” за пореден път показаха, че са най-добрата трупа в страната. Те се върнаха от Софийския младежки фестивал „Театър в аванс” с наградата за най-доброто представление. Тук е важно да се направи уговорката, че фестивалът е вид представителна извадка, поканени са, след специална селекция, само победители от други конкурси.
Журито е единодушно – най-добри са Илия, Ния, Деница, Никола, Даниела и Владислав. С групата на фестивала е и Ива, дублира ролята на Елена Сергеевна в едноименната пиеса, която трупата представя. В София обаче, Елена Сергеевна е Ния Василева.
11351238_10202914422380643_3803331052495713697_nНе ни канят за пръв път, но все отказвахме, защото точно по това време на годината нямаме готов спектакъл, а и част от артистите са ни „напуснали” през лятото. Така е и сега – три от момичетата, с които започнахме работа миналата година, учат в Англия. Но решихме да се съберем и успяхме, казва режисьорката.
Много ги обичам, няколко пъти повтаря Мария Петрова-Енева за своите възпитаници и ги представя с пет думи: умни, талантливи, организирани, работливи и честни. Тя определя работата с тях като мисия да ги накара да разберат, че съществуват сериозни проблеми във взаимоотношенията между хората. Младите хора имат много въпроси, на които и възрастните не могат да им помогнат с отговори. Целта ми е да изкарам тяхната чувствителност, да ги убедя да не се срамуват от нея, а да са наясно, че това е оръжие, с което могат да вълнуват хората срещу себе си, обяснява тя.
Пред журналисти всички от трупата представиха своята роля в спектакъла, не скриха колко щастливи са от представянето си. Но и колко са доволни от предоставяната на този фестивал възможност за участие в две театрални работилници – на мълчанието /за техники за изпълване на мълчанието със съдържание/ и пластичен театър по двойки, където целта е да стигнеш до усещане за доверие от партньора.
Момичетата и момчетата от „Импулс” казват, че за пръв път са били на фестивал в абсолютно комфортна обстановка и благодарят: на Цветана Бенонова, шеф на културата в общината, за осигурения транспорт, на новия кмет д-р Валентин Василев за разбирането и мигновената реакция към нуждите на трупата, на читалище „Развитие” на „Амилум” и „Пилко” и на още хора, направили участието възможно и приятно.
Талантите ще представят „Скъпа Елена Сергеевна“ съвсем наскоро във Варна, ще опитат и на още няколко места. Трупата става популярна, тази есен имало много желаещи да се запишат в нея. Затова ще има специален кастинг. Но предвид факта, че житейската пътечка отвежда Мария Петрова-Енева към Варна, тя сериозна замисля да предаде кормилото на формацията в ръцете на друг актьор от Разград – Тихомир Благоев.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.