Над 700 участници в седмите „Дни на Европа в Разград”

В периода от 9 до 12 май 2018 г. Областният информационен център – Разград проведе кампанията „Дни на Европа”, популяризираща приноса на еврофондовете за развитието на Лудогорието. В събитията участваха над 700 малки и големи граждани на Разград и областта, съобщиха от Центъра. През тази година кампанията бе част от инициативата „Европа в моя регион 2018”на Европейската комисия за държавите-членки на Европейския съюз.

Кампанията стартира в Деня на Европа – 9 май с конкурси за рисунка на асфалт „Децата на Лудогорието рисуват Европа” в общинските центрове Исперих, Кубрат, Завет, Лозница, Самуил и Цар Калоян, където рисуваха над 200 деца и ученици. Конкурсите се осъществиха с подкрепата на общинските управи, общински детски комплекси и ръководствата на местни училища и детски градини.
Рисунката на открито в областния град се проведе в партньорство с Детско арт студио „Дъга” и клуб „Знам и мога” по проект „Твоят час” към ОУ „Н. Й. Вапцаров”. Изявиха се близо 90 млади художници от разградски училища, ЦУТНТ и детските градини „Славейче”, „Незабравка” и „Митко Палаузов”.
Много положителни емоции за деца, младежи и възрастни донесе и тазгодишната колоездачна обиколка на обновени с европейски средства обекти. Маршрутът бе с начало пешеходната зона в централната част на града, реконструирана по Оперативна програма „Регионално развитие”, до Археологическия резерват „Абритус”, превърнал се в популярна туристическа дестинация с национално значение също по европроект. Обиколката се проведе със съдействието на Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка” и Аматьорски отбор „Раздвижи се”.
Колоната от над 110 велосипедисти водеше републиканския и балкански шампион по колоездене Мирослав Минчев. След финала ѝ участниците, достигнали крайната точка на маршрута, спечелиха над 50 различни велосипедни аксесоари в организираната томбола.
След края на велообиколката участниците в нея, заедно с много граждани и гости на града се потопиха в творчеството на известния български изпълнител и актьор Орлин Павлов в концерта „Европа на младите хора”.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.