Над 200 заявки за участие в Лудогорския маратон

Над 200 ще са участниците в третото издание на Лудогорския маратон, съобщиха Цоньо Пенев и Румен Станев от клуб „Зелена стъпка“. В тазгодишното състезание на 31 юли на Пчелина край Разград за пръв път е включена маратонската дистанция за бегачи от 42 километра. Дисциплините са общо пет – 10, 21 и 42 километра за бегачи и 21 и 42 километра за колоездачи.
Дуатлонът включва 42 километра колоездене и 21 километра бягане. За децата е организирано 2 километра горско бягане.
Заявки се приемат до 25 юли. Трасето е значително променено спрямо предходните издания. Членове на „Зелена стъпка“, приятели и съмишленици разчистиха и върнаха в експлоатация над 11 километра горски пътища и пътеки, които са включени като част от тазгодишното трасе, което е почти изцяло в гора и включва само 10% асфалт. Трасето на основните дисциплини се състои от две обиколки, всяка с дължина 21 километра. Всички стартове и финали са на поляната с футболното игрище в местността Пчелина. Първата обиколка навлиза в гората по макадамовия път в посока Островче, изкачва се по черен горски път до Калето над село Миладиновци, спуска се до селото, изкачва се в гора и преминава покрай село Островче, откъдето се спуска по горски път до старт/финала. Втората обиколка е около язовирите Пчелина 1 и 2 по пътеки, преминава покрай Туристическата чешма, достига до чешма, недалеч от село Тръстика, откъдето се връща към старт/финала, преминавайки покрай Дядо Миневата чешма. Състезаващите се на дистанция 10 километра бягат по пътеките около двата язовира, преминават през обръщалото, заобикалят по горска пътека хижата на БТС и финишират. Стартовете започват в 8 ч. сутринта. Награждаването е в 15 ч. Всички финиширали ще получат авторски медали, изработени от липови клони, и тениски с логото на проявата.
По традиция „Зелена стъпка“ организира палаткови лагери на старт/финала на състезанията си. Палатковият лагер ще бъде организиран от петък (29 юли) до деня на състезанието (31 юли). Могат да се резервират стаи в хижите на БТС и община Разград.
Организаторите благодариха на община Разград за съдействието при подготовката на събитието. Кметът д-р Валентин Василев заяви, че общината е предоставила възмездно хижата на община Разград за ползване, място за палатков лагер и високопроходим автомобил. Състезанието се организира благодарение на помощта и на „Агрохимконсулт–3“, „Антибиотик“ и спортните магазини „Яко“ .Състезанието подкрепят още общинският съветник Джипо Джипов, „Интеринженеринг–10“ и „Млин-97“.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.