Над Разград има сероводород над нормите, създават експертна комисия за състоянието на въздуха

Областният управител Гюнай Хюсмен подготвя заповед за сформиране на експертна комисия за трайното решаване на проблема с неприятните миризми над столицата на Лудогорието. От пресцентъра на областната администрация уточняват, че в нея ще има представители на областната администрация, на общинска администрация, на Общински съвет на Разград и на големи фирми от региона. От местната изпълнителна и законодателна власт и от фирмите „Амилум-България“, „Биовет-клон Разград“ и „Пилко“ вече са изпратили имената на своите представители в комисията. Целта на отворен и демократичен е избор на система за постоянен мониторинг на качеството на въздуха.
Припомняме, че трите фирми вече поеха ангажимент и за финансова подкрепа на инициативата на областния управител.
Оказва се, че след писмо на областния управител до Министъра на околната среда и водите Нено Димов с настояване за извършване на постоянен мониторинг на качеството на въздуха, от 23 до 26 октомври в Разград е била изпратена мобилната автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух на Регионалната лаборатория в Плевен. Била е ситуирана в района на двете пречиствателни станции в областния град.
По-късно на областния управител е била предоставена информация за резултатите от изследването на мобилната лаборатория. Според тях в посочения период няма надвишаване на нормите за наличие на фини прахови частици, серен двуокис, въглероден окис, азотен окис, азотен двуокис, озон и амоняк. Но в части от периода е установено наличието на сероводород до – 0.298 мг./куб.м при допустими 0.005 мг./куб.м.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.