Мъжка капанска ръченица тури началото на VIII Капански събор

Двама признати игралци – Димчо Димчев от Разград и Стефан Стефанов от Паламарца със здрава мъжка капанска ръченица туриха днес началото на VIII Капански събор на Пчелина.

Официалното отриване започна с водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги, който пожела на стотиците хора по поляната здраве и отлично настроение на празника на най-голямата етнографска група в Лудогорието.

Когато преди осем години организирахме първия събор, имахме идеята да съберем в един ден от годината капанците – да се видят, да се повеселят, да попеят и поиграя заедно песните и танците на предците си.

Но времето и опитът ни показа , че това не е достатъчно, че уникалният празник трябва да се разшири и носеното в душите на възрастните да докосне сърцата на децата и внуците. Затова днес децата са тук – като приемници на духа и колорита на капанския етнорегион“, каза в приветствието си при откриването кметът на Разград д-р Валентин Василев, който е и патрон на събора.

Така и стана – първи на сцената се появиха повече от 60 деца – талантите от Детския танцов ансамбъл „Лудогорче“ към Капанския ансамбъл, които с темпераментните си изпълнения подсказаха какво има да се случва още на до края на деня.

35 художествени състава, 11 индивидуални изпълнители – общо 630 участници ще излязат на сцената, за да покажат красотата на капанския фолклор. Детските колективи са 11. Участниците са от: Разград, Гецово, Осенец, Дряновец, Кривня, Просторно, Сеново, Синя вода, Сейдол, Бисерци, Юпер.

Финалът на програмата е музикално-танцовата композиция „Капанска сватба“, която артистите от Капанския ансамбъл ще представят в 17.00 часа.

/e-Razgrad/

Очаквайте по-късно още интересни моменти и снимки случващото се на Капанския събор на Пчелина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.