Мощният тайфун Нок-Тен бушува във Филипините

Мощният тайфун Нок-Тен продължава да бушува във Филипините, като се насочва към района около гъсто населената столица Манила. Това съобщава Би Би Си.

Служители на „Гражданска защита“ обявиха „червен код“, тъй като се очаква бурята да удари града по-късно днес.

Бурята отслабна, след като предизвика свлачище по източното крайбрежие в неделя, но все още духат ветрове с до 140 км/час, обясняват метеоролозите.

Общо четири са жертвите от тайфуна до момента. Има разрушени жилища.

Съобщава се за трима загинали в провинция Албай, на югоизток от Манила. Бурята е прекъснала електропроводи и е изкоренила дървета.

„Гражданската защита“ в Манила предупреди, че столицата може да бъде ударена от „силни до интензивни дъждове, наводнения и силни ветрове“. Говорителката на съвета за борба с бедствията обяви, че местните структури са обявили червен код. Предварително са препозиционирани хуманитарни запаси и спасители, както и оборудване за разчистване на пътища в Манила.

От благотворителната организация „Спасете децата“ съобщават, че до 1 млн. души ще се нуждаят от спешен подслон през следващите 24 часа.

Голяма част от хората живеят в паянтови дървени постройки. За тях има наистина голяма опасност, обясняват от организацията.

Тайфунът Нок-Тен (известен като Нина във Филипините) удари крайбрежието близо до остров Катандуанес късно в неделя.

Около 100 000 души по-рано бяха евакуирани от районите с риск заради страховете от наводнения и възможни свлачища.

Има опасения обаче, че филипинците са игнорирали предупрежденията за евакуация, за да останат вкъщи със семействата си Коледа.

Десетки пристанища остават затворени заради предупреждения от високи вълни.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.