Модерна лапароскопска апаратура работи в разградското АГ-отделение

Ръководството на МБАЛ “Св. Иван Рилски“ – Разград спази обещанието си периодично да обявява добрите неща, които се случват при тях.
Днес хирургът д-р Драгомир Николов – зам.-председател на Съвета на директорите, представи обновеното АГ-отделение на болницата, чисто новата медицинска апаратура в него и напълно окомплектования медицински екип.
В отделението вече работи съвременна френска лапароскопска апаратура „Sopro Comeg“. Апаратът за диагностика и безкръвни операции струва 130 000 лева, платен е с пари на болницата.Новото оборудване подрежда АГ-отделението на разградската болница сред модерните в Североизточна България – лапароскопията се използва засега само още в „Майчин дом” във Варна, и в болниците в Тутракан и Русе.
Наличието на подобна техника задължително изисква и сформирането на квалифициран лекарски екип. Шеф на отделението от няколко месеца е д-р Галина Аръшева. От 2011 г. до пристигането си в Разград е била началник на АГ-отделението в болницата в Бяла. Тя днес представи апаратурата и колегите си в екипа. Водещ консултант за работа с лапароспската апаратура е д-р Георги Хубчев от Русе. В екипа на д-р Аръшева са още д-р Боян Атанасов, дошъл в Разград от Русе; д-р Павлина Павлова от „Майчин дом“ – Варна, д-р Снежина Димитрова, д-р Росица Димитрова, д-р Василена Манолова.Целта на болничното ръководство е до две години всички лекари в отделението да ползват лапароскопа, а в отделението да дойдат и млади специализанти.
Апаратурата ще използваме и за диагностика, и за операции, каза д-р Аръшева. Диагностиката на безплодие ще позволява на пациентките да се включват в националната програма ин витро, а ще се оперират и решават различни гинекологични проблеми, кисти, даже и стерилизация.
Методът предлага лечение без болка и кървене, много бързо възстановяване, при това почти без белези от интервенцията.
В разградскта болница вече е оперирана първата пациентка, изписана е само след два дни. В понеделник предстои операция на нова пациентка.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.